1/25/2016

1/25/2016

Pęczotto z pieczarkami, jarmużem, wieprzowiną zapiekaną z rokpolem i orzechami włoskimi




Składniki:
  • około 400g schabu wieprzowego
  • 200g sera rokpol
  • 300g kaszy pęczak
  • około 500ml wody lub bulionu warzywnego
  • 1 nieduża cebula
  • 200g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • garść jarmużu
  • 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki siemienia lnianego
  • papryka w proszku słodka i ostra, pieprz, sól 
  • suszona papryczka peperoni


Wykonanie:
Schab kroimy w plastry,  doprawiamy papryką w proszku, pieprzem i solą, rozbijamy. Na środek kładziemy po trosze rokpol i zwijamy tworząc roladki. Układamy na wysmarowanej oliwą brytfance, przykrywamy (jeśli nie mamy pokrywki, przykrywamy sreberkiem) i pieczemy około 30-40minut (aż mięso stanie się miękkie). 

Cebulę  kroimy w kostkę. Wsypujemy na patelnię z niewielką ilością oliwy i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy do niej obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, a także paprykę pokrojoną w kostkę. Całość podsmażamy około 5minut. Wówczas na patelnię dodajemy opłukany pęczak. Całość zalewamy bulionem (lub wodą) i dusimy pod przykryciem aż pęczak stanie się prawie miękki ( w razie potrzeby między czasie dolewamy jeszcze trochę bulionu/ wody). 


Gdy pęczak będzie już prawie gotowy na patelnię dodajemy jarmuż, posiekane orzechy włoskie oraz siemię lniane, a także pokruszoną papryczkę peperoni. Wszystko podsmażamy aż jarmuż lekko zmięknie (ale wciąż będzie miał intensywny, zielony kolor) i zdejmujemy z ognia. Roladki z rokpolem wyjmujemy z piekarnika, kroimy je plasterki, wrzucamy na patelnię z pęczakiem, mieszamy.




5 komentarzy:

  1. Pomysł na danie rewelacja! Ale najbardziej mnie zachwyca jak pięknie światło pada na zdjęciu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Światło zastane - trochę się co prawda trzeba było powyginać przy oknie - ale było warto ;-)

      Usuń
  2. Bardzo zachęcająca propozycja, na pewno zjadłabym z wielką chęcią;)

    OdpowiedzUsuń