1/07/2016

1/07/2016

Pieczone marchewki






Skład
  • kilka marchewek (najlepiej aby wszystkie były zbliżonej wielkości i nie były zbyt grube; jeśli mamy tylko duże marchewki należy pokroić je na mniejsze kawałki)
  • 1 łyżka tymianku (suszonego lub świeżego)
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Marchewki dokładnie szorujemy (nie obieramy ze skórki). Układamy na blasze posypujemy tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Nacieramy je podanymi składnikami, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190C piekarnika i zapiekamy (w zależności od wielkości marchewek) około 20-30minut. Po wyjęciu z piekarnika doprawiamy solą oraz pieprzem.



Niskokaloryczny styczeń 2016

5 komentarzy:

  1. Pieczone marchewki mają fajną słodycz, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dopiero w dorosłym życiu nauczyłam się lubić marchewkę nie surową. Ale teraz lubię bardzo, a pieczoną najbardziej :_)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ apetyczne marchewki. Pieczone warzywa to moja wielka miłość :)

    OdpowiedzUsuń