1/26/2016

1/26/2016

Tarta tatin z bananami na cieście francuskim



Składniki:
  • 4-5 bananów
  • 1/2 puszki karmelu z mleka skondensowanego
  • płat ciasta francuskiego wielkości brytfanki, w której będziemy piekli tartę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie: ulubione lody do podania

Wykonanie:
Melko skondensowane (słodzone) gotujemy w zamkniętej puszce, w wodzie, około 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy je z wody, studzimy, a następnie otwieramy. Dno brytfanki wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na papier pół puszki karmelu z mleka skondensowanego. Następnie na karmel kładziemy obrane i przekrojone na połówki banany, które skrapiamy sokiem z cytryny. Przykrywamy je warstwą ciasta francuskiego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy około 20minut - aż ciasto francuskie lekko się podrumieni.
Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, po czym wyjmujemy tartę z brytfanki odwracając ją "do góry nogami" na talerz. Zdejmujemy papier do pieczenia. Podajemy z ulubionymi lodami. 



4 komentarze: