2/10/2016

2/10/2016

Aromatyczne curry z dorszem, batatami i ryżem jaśminowym



 

Składniki (na 3-4 porcje)
  • 2 filety z dorsza
  • 2 bataty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 suszone papryczki chilli
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka 
  • trawa cytrynowa (opcjonalnie)
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 cytryny
  • 1/2puszki mleczka kokosowego
  • 400ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • 400g ryżu jaśminowego

Wykonanie:
Bataty gotujemy na parze w mundurkach (powinny być al dente - nie do końca ugotowane, ponieważ dojdą jeszcze w curry). Po ugotowaniu obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki.
Imbir obieramy, kroimy w cienkie słupki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, oraz curry, a także posiekane łodyżki kolendry. Jeśli używacie też trawy cytrynowej, należy ją zmiażdżyć płazem noża, a następnie posiekać i także wrzucić na patelnię. Wszystko podsmażamy około 5minut. Następnie na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Dodajemy bataty.
Filety z dorsza tniemy w dość grube paski, oprószamy je solą i pieprzem, a następnie wkładamy do naszego curry. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15minut, aby ryba doszła. 
Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną natkę kolendry. W razie potrzeby doprawiamy sokiem z cytryny.
Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym. 


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam curry! Mega pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie dziś też będzie! ale numer, chciałam zrobić w bardzo podobny sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do takich dań nie trzeba mnie długo zachęcać- świetnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do takich dań nie trzeba mnie długo zachęcać- świetnie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mówisz do mnie moim językiem, danie mega.

    OdpowiedzUsuń