2/17/2016

2/17/2016

Domowe drożdżówki z makiem i bakaliami




Składniki:
Na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
Na nadzienie:

  • 350g maku mielonego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 dag drożdży
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1/2 szklanki rodzynek (sparzonych wrzątkiem)
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • 2 łyżki mleka
  • opcjonalnie: biała czekolada

Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.


Mielony mak zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10minut, a następnie odcedzamy.

Dodajemy do niego cukier, rozkruszone drożdże, bakalie, oraz żółtka, wszystko mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do maku, ponownie mieszamy.  

Wyrośnięte cisto wałkujemy na placek w kształcie prostokąta. Smarujemy go makiem, zwijamy tworząc rulon. Następnie kroimy go na paski szerokości około 5-6cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie na środku każdego ukrojonego kawałka ciasta robimy wgłębienie w środku okrągłym trzonkiem od chochelki. Sprawdźcie tutaj, jak formować drożdżówki.

Odstawiamy bułeczki na kilka minut, aby lekko podrosły. Następnie smarujemy je jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180C przez około 20-25minut (aż się zrumienią).
Gdy lekko przestygną wierzch można udekorować strużkami rozpuszczonej białej czekolady.  



2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe drożdżówki! Wtedy cały dom tak cudownie pachnie..

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te drożdżówki, najlepiej z ogromem maku<3

    OdpowiedzUsuń