poniedziałek, 8 lutego 2016

Domowy "kopiec kreta"



Składniki (na foremkę o średnicy 18-20cm)
Na ciasto (sprawdź TUTAJ)
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Ponad to:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4-5 bananów
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier,  mleko,  olej i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść gładkie, lejące ciasto. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50 minut (do "suchego patyczka").

Po upieczeniu ciasto studzimy. Wierzch ścinamy i rozkruszamy. Łyżką wydrążamy także miąższ ciasta (pozostawiamy boki szerokości ok. 1cm) - na dowolną głębokość (od niej zależy ile bananów zmieści się w środku). 
Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, mieszamy.

Banany obieramy, kroimy wzdłuż na połówki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy je na wydrążonym cieście (ciasto można delikatnie namoczyć ponczem, np. wodą z sokiem z cytryny, herbatą). Na banany wykładamy kremówkę z czekoladą, formując z niej kształt kopca. Wierzch posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem.




6 komentarzy :

  1. Kopczyk bardzo urodziwy!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to ciasto jest takie lekkie, delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam kopca kreta! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę :-)??? Szok! Musisz koniecznie wypróbować, jeśli lubisz banany to na pewno Ci posmakuje - chyba nie ma lepszej pary niż banany i bita śmietana (a do tego jeszcze ciasto czekoladowe) - to mówi samo za siebie ;-)

      Usuń
  4. Aż wstyd się przyznać, ale ja również nigdy nie jadłam kopca kreta o_O. Najwyższy czas to zmienić, bo wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka