czwartek, 4 lutego 2016

Pączki z karmelem, białą czekoladą i migdałami




Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej, typ. 450
  • 10 dag drożdży
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 szklanki mleka
  • 100 ml rumu/Brendy lub kieliszek spirytusu
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach
  • około 4-5 kostek smalcu

UWAGA: wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.


Wykonanie:
Zamkniętą puszkę mleka skondensowanego gotujemy w wodzie przez około 2,5-3godziny. Przed otwarciem puszkę studzimy. (Można użyć gotowej - już ugotowanej - masy kajmakowej).

Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy, dodajemy 5 łyżek mąki, trochę cukru i niepełną szklankę ciepłego mleka (mleko nie może być zbyt gorące, aby nie sparzyło drożdży). Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy i studzimy.  Następnie ucieramy mikserem żółtka, jajko, cukier i szczyptę soli. 

Do przesianej mąki wlewamy rozczyn z drożdży, zmiksowaną masę jajeczną, pozostałe mleko i alkohol. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło, zagniatamy ponownie. Wyrabiamy ok. 15-20 minut, aż ciasto zacznie "odchodzić" od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość możemy zacząć formować pączki, które nadziewamy kremem karmelowym. Gdy pączki lekko podrosną smażymy je na głębokim tłuszczu z dwóch stron, aż staną się złocisto-brązowe. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżkę masła  i mieszamy. Lekko przestudzone pączki polewamy czekoladą, a następnie posypujemy płatkami z migdałów (płatki można wcześniej uprażyć.





4 komentarze :

  1. ojej, trochę na zdjęciu się zgubiłam, ale ładny zegarek :D a tak na poważnie - Twoje pączki nawet dziś bym wsunęła (choć na samą myśl "pączek" mam palpitacje żołądka, o ile takowe są) ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale rozpusta! Na pewno zjadlabym co najmniej dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne pączki! Zjadłbym wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka