3/14/2016

3/14/2016

Bulgur z tuńczykiem, batatem, serem pleśniowym i czerwoną fasolą




Składniki
  • 1 1/2 szklanki bulguru
  • 200ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 batat
  • 1 nieduża cebula
  • około 100g sera pleśniowego typu blue
  • 1 papryczka chilli
  • sól, opcjonalnie - szczypta cukru
  • kilka listków kolendry

Wykonanie:
2 1/2 szklanki wody zagotowujemy w garnku wraz ze szczyptą soli. Do wrzątku wsypujemy opłukany wcześniej na sicie bulgur. Mieszamy do momentu ponownego zagotowania się wody. Następnie przykrywamy i gotujemy około 8minut, aż bulgur wchłonie całą wodę.

Batat gotujemy "w mundurku" na parze. Po ugotowaniu obieramy go ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aż się zeszkli. Następnie dodajemy do niej posiekaną papryczkę chilli, podsmażamy. Następnie dodajemy passatę pomidorową, czerwoną fasolę, ugotowany i pokrojony batat, wszystko mieszamy i podsmażamy około 5minut (doprawiamy solą oraz, ewentualnie cukrem). Następnie na patelnię dodajemy ugotowany bulgur, mieszamy. Na koniec dodajemy tuńczyka oraz kawałki sera pleśniowego. Wierzch posypujemy świeżą kolendrą.


6 komentarzy:

  1. dobre. pyszne. zacne. Czyli idealne jedzenie na pochmurny, zimowy (wbrew pozorom) dzień. Lek na chandrę po poniedziałku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można batata ugotować w wodzie? Nie mam jeszcze przyrządu do gotowania na parze..
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można batata ugotować w wodzie? Nie mam jeszcze przyrządu do gotowania na parze...
    :)

    OdpowiedzUsuń