2/28/2016

2/28/2016

Paprykowe szaszłyki z guacamole



Składniki (na około 8 szaszłyków):
  • 400g mięsa wieprzowego np. schabu, polędwiczki, lub piersi z kurczaka
  • 2 łyżki harrisy (pasty z papryki)
  • 1 duża cebula
  • 250g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki - kilka gałązek
  • 1/2 papryczki chilli
  • sok z 1 limonki lub z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego do smażenia)

Wykonanie:
Patyczki do szaszłyków zanurzamy w wodzie. 
Mięso dzielimy na kawałki, dodajemy do niego harrisę oraz 2 łyżki oliwy. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na minimum 30minut.
Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Następnie kroimy paprykę oraz cebulę i również wrzucamy do miski. Doprawiamy warzywa solą i pieprzem, dodajemy około 2-3 łyżki oliwy. Wszystko razem mieszamy.
Zamarynowane mięso nakłuwamy na namoczone w wodzie patyczki, na przemian z warzywami. 
Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju kokosowego. Układamy na niej szaszłyki i dociskamy je (np. kładąc na nie deskę i coś ciężkiego). Obsmażamy z dwóch stron po około 2-3 minuty.
Następnie zdejmujemy je z patelni, kładziemy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20-30minut.
Przygotowujemy guacamole. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy je ze skóry, np. łyżką. Następnie rozdrabniamy widelcem na "papkę". Doprawiamy sokiem z limonki/cytryny, solą. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, pomidora oraz papryczkę chilli. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem. 

Upieczone szaszłyki podajemy z guacamole oraz z chlebkami naan (TUTAJ przepis), opiekanymi ziemniaczkami (TUTAJ przepis), bądź ryżem,  czy ulubioną kaszą.

3 komentarze: