3/15/2016

3/15/2016

Sałatka z kurczakiem wasabi, z pomarańczą i orzechami nerkowca

Składniki:
  • 400-500g piersi z kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 6-7 liści sałaty masłowej (my użyliśmy karbowanej)
  • garść rukoli
  • 50g pasty wasabi (użyliśmy wasabi w tubce, tego, którego używa się do robienia sushi)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy (np. Sarepskiej)
  • 1/2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1cm)
  • kilka listków mięty (2-3)

Wykonanie:
Piersi z kurczaka dzielimy na oddzielne filety (bez skóry). Każdy z nich nacinamy z jednej strony strony kilkoma poprzecznymi nacięciami. Smarujemy je pastą wasabi i odstawiamy, na minimum pół godziny, aby się zamarynowały.
Na suchej patelni prażymy nerkowce, odstawiamy.
Sałaty myjemy i osuszamy (ważne, aby je osuszyć). Wykładamy na talerz. Pomarańczę dzielimy na cząstki (bez białych błonek) i układamy na sałacie. 
Do słoiczka wlewamy oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu, starty na tarce imbir, oraz bardzo drobno posiekaną miętę. Zakręcamy słoiczek, potrząsamy nimi mieszając dokładnie dressing. Odstawiamy.
Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni z dwóch stron (po około 4-5minut na każdą - w zależności od grubości).
Tuż przed podaniem sałatę mieszamy z dressingiem, układamy na niej usmażonego kurczaka wasabi,  a wierzch posypujemy prażonymi orzechami nerkowca. 




3 komentarze:

  1. Cudowna sałatka, z chęcią bym teraz zjadła porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nie powinienem był zaglądać tutaj o tej porze! Sałatka wygląda miodzio i teraz z burczeniem brzucha pójdę spać. :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ona apetycznie się prezentuje!:)

    OdpowiedzUsuń