piątek, 8 kwietnia 2016

Jabłecznik pełnoziarnisty żytni z kruszonką bakaliową




Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 szklanki mąki krupczatki
  • 20 dag zimnego masła 
  • 1 jajko 
  • około 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora szczypta soli
  • około 1l przesmażonych jabłek z cynamonem
na kruszonkę: 
  • około 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka lekko posiekanych orzechów - mieszanki (my użyliśmy orzeszków ziemnych, nerkowca oraz migdały)
  • około 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2-3 łyżki mąki krupczatki

Wykonanie:
Mąki wysypujemy na stolicę, dodajemy do nich sól, proszek do pieczenia cukier puder oraz masło, które siekamy nożem na bardzo drobne grudki. Wówczas dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto (jeśli będzie zbyt zwarte można dodać trochę zimnej wody). Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, płatki owsiane, orzechy, rodzynki, cukier puder mieszamy ze sobą na stolnicy. Następnie dodajemy miękkie masło oraz miód, wyrabiamy rozcierając składniki w palcach tak, aby powstały grudki. Można na kilka chwil wstawić do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto kruche rozwałkowujemy na wielkość blaszki, w jakiej będziemy je piekli. Wykładamy nim spód oraz boki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekamy około 10-15miut aż powoli zacznie nabierać rumianego koloru. Wówczas wyjmujemy je z piekarnika, wykładamy na nie jabłka oraz przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ponownie wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy około 20-30minut aż do zrumienienia.




6 komentarzy :

  1. Nawet nie mogę myśleć o tym cieście,bo od razu bym je zjadła,do ostatniego okruszka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki skutek uboczny większości ciast - ciężko się od nich oderwać ;-)

      Usuń
  2. Ach, przez mąkę żytnią, ciacho ma na pewno cudownie intensywny smak!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej dodatek zdecydowanie na plus - nie tylko ze względów żywieniowych, ale też stricte smakowych :-)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka