wtorek, 19 kwietnia 2016

Razowa pizza z cukinią, szpinakiem, mozzarellą i indykiem



Składniki:


Ciasto:

  • 20 dag mąki razowej pszennej, typ 2000
  • 10 dag mąki razowej żytniej
  • 3 dag drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru



Sos pomidorowy:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku



Dodatki:

  • 400g piersi z indyka
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • kilka oliwek
  • 1 opakowanie mozzarelli w kulkach
  • 1 nieduża cebula
  • około 300g mrożonego szpinaku


Wykonanie:


Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawiamy je na chwilę. Następnie dodajemy do wymieszanych mąk, dodajemy resztę składników i pozostałą wodę (również ciepłą), zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Mieszamy przecier pomidorowy z ketchupem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a także przyprawy i dokładnie mieszamy.


Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy z niego okrągły placek, który smarujemy sosem i wykładamy na niego kolejno składniki: pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w paski paprykę, oliwki, następnie podgrzany wcześniej w garnuszku i doprawiony solą i pieprzem szpinak,oraz pierś z indyka (uprzednio pokrojoną na kawałki i podsmażoną na patelni wraz z ulubionymi przyprawami), a także plasterki cukinii na wierzch.


Wstawiamy do nagrzanego do temp. 200C piekarnika i pieczemy przez ok. 20minut. Około 5 minut przed upieczeniem wyjmujemy pizzę z piekarnika i układamy na niej kulki mozzarelli, wstawiamy ponownie - gdy się rozpuszczą pizza jest gotowa.


8 komentarzy :

  1. zestawienie smaków idealne na tej pizzy! ;) a i wygląd kusi, aby zjeść kawałek! zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię Wasz styl... i przepisy! :)

    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie jadłam pizzy z cukinią. Chyba wiele mnie omija;)
    Ps. Wasze zdjęcia są prześliczne!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :-) A cukinii na pizzy zdecydowanie musisz spróbować - myślę, że nie pożałujesz :-)

      Usuń
    2. Wypróbowałam. Pizza z cukinią faktycznie smakuje wspaniale!:)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka