5/18/2016

5/18/2016

Pstrąg zapiekany na szparagach



Składniki:
  • 1 pstrąg patroszony
  • 1 łyżka masła
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • około 10 szparagów
  • 2 łyżki oliwy
Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, pieprzem oraz sokiem z 1/2 cytryny. Masło wkładamy do środka ryby. 
Układamy je w brytfance. Dodajemy gałązkę tymianku, układamy plasterki cytryny. Zapiekamy w piekarniku około 20min. w temp. 180C.
Szparagi myjemy, odrywamy zgrubiałe końcówki. Wkładamy do miseczki, wlewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy. Wykładamy je na brytfankę. Na wierzchu kładziemy rybę oraz pokrojoną w plasterki, pozostałą połówkę cytryny. Zapiekamy w piekarniku około 20min. w temp. 180C.
Szparagi i pstrąga możemy także zgrillować na patelni lub grillu. 

3 komentarze: