6/30/2016

6/30/2016

Karpatka z truskawkami



Składniki:
Na ciasto: 
  • 1 szklanka wody
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 125g masła
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
  • 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • około 80 dag świeżych truskawek  
  • 200 g serka mascarpone
  • cukier puder do posypania wierzchu ciasta
 
Wykonanie:
Wodę i masło zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć dodajemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka zdejmujemy ją z ognia, studzimy mieszając. Gdy będzie już chłodna wbijamy do niej stopniowo całe jaja i nadal mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji (można użyć w tym celu miksera). Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i rozsmarowujemy równą warstwę.  Pieczemy w temp. 190-200C przez około 20-25 minut (aż ciasto nabierze złotego koloru). Drugą część ciasta pieczemy w tej samej blaszce.

Po upieczeniu studzimy na kratce kuchennej. 

Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, mieszamy. Mascarpone mieszamy trzepaczką, po czym dodajemy do niego stopniowo ubitą kremówkę, mieszamy do połączenia składników. Truskawki myjemy, odsączamy na papierowym ręczniku. Pozbywamy się szypułek, a następnie kroimy truskawki na połówki. Wsypujemy je do masy śmietanowej, mieszamy. Zimne blaty z ciasta ptysiowego przekładamy kremem truskawkowym. Wierzch ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem.






13 komentarzy: