piątek, 15 lipca 2016

Spring rolls z kurczakiem, mango i awokado, z orzeźwiającym sosem z marakui



Składniki:
  • papier ryżowy (około 20 płatów)
  • 1 filet z kurczaka (około 500g)
  • 1 awokado
  • 1 mango
  • 1/2 cytryny
  • rukola
  • sól, pieprz
  • 2 dojrzałe marakuje
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 krople sosu piri-piri


Wykonanie:
Kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy.
Mango obieramy, kroimy w słupki.
Awokado obieramy, kroimy w słupki, doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
Do małej miseczki wyjmujemy miąższ z marakui. Dodajemy do niego miód oraz sos piri-piri, mieszamy.
Płaty papieru ryżowego kolejno namaczamy w wodzie (np. na duży, płytki talerz wylewamy kilka łyżek wody i w niej maczamy papier przez około 4-5 sekund).
Wyjmujemy papier z wody, kładziemy na talerzu. Na środku płata układamy kilka listków rukoli, po jednym kawałku kurczaka, awokado oraz mango, zwijamy rollsy (tak, jak krokiety).
Czynność powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników.
Gotowe rollsy podajemy z sosem z marakui. 


9 komentarzy :

  1. Wielkie ukłony za taki genialny sos !

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne połączenie. I ten sos!

    OdpowiedzUsuń
  3. Za papierem ryżowym nie przepadam,ale w tym wydaniu rzeczywiście spring rollsy rewelacyjne.I to połączenie kurczaka i mango-->genialne!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękujemy, miło nam to słyszeć ;-)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka