czwartek, 28 lipca 2016

Torcik czekoladowo-śmietanowo-malinowy




Składniki (na foremkę o średnicy 18-20cm)
Na ciasto (sprawdź TUTAJ)

  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 kostki masła
  • 2 tabliczki (200g) czekolady deserowej
  • około 300g ryżu preparowanego

Ponadto:

  • 300ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500g świeżych malin
  • owoce do dekoracji: maliny, truskawki + małe bezy



Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier,  mleko,  olej i roztrzepujemy do połączenia składników.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść gładkie, lejące ciasto. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50 minut (do "suchego patyczka").

Po wyjęciu z piekarnika ciasto strudzimy, a następnie kroimy na trzy blaty.



Przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku mieszamy ze sobą wodę wraz z cukrem i kakao. Podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie stopniowo dodajemy śmietankę również cały czas mieszając. Na koniec wkładamy do garnuszka pokrojone na kawałki masło. Mieszamy aż się rozpuści. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 3 minuty, a następnie wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Masę studzimy.

Gdy masa będzie zimna, odlewamy około 1/2 szklanki (do dekoracji tortu), do pozostałej części dodajemy ryż preparowany, mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby trochę stężała.



Kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem.



Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę czekoladową z ryżem preparowanym, rozsmarowujemy na  cieście. Przykrywamy drugim blatem, na który kładziemy 1/4 kremówki, wykładamy maliny (kilka odkładamy do dekoracji), na maliny wykładamy znów 1/4 kremówki. Przykrywamy trzecim blatem ciasta.

Boki toru smarujemy pozostałą kremówką. Wierzch polewamy odłożoną wcześniej czekoladą (jeśli stała się zbyt gęsta, podgrzewamy ją w kąpieli wodnej). Wierzch ciasta dekorujemy owocami i małymi bezami.
Tort wkładamy do lodówki na min. 2-3 godziny, aby masa czekoladowa stężała.
 


7 komentarzy :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka