8/18/2016

8/18/2016

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną

Składniki:
  • 3 bakłażany
  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • około 300g piersi z indyka (lub kurczaka)
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 nieduża papryczka chilli
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1/2 cytryny
  • kilka kropel oliwy
  • kilka listków świeżej bazylii
  • po pół łyżeczki papryki w proszku ostrej i słodkiej
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Kaszę płuczemy na sitku, a następnie przelewamy gorącą wodą. Do garnka wlewamy 3-4 szklanki wody, wsypujemy kaszę, mieszamy kilka razy, przykrywamy i odstawiamy na 15minut na bardzo małym ogniu aby kasza się  ugotowała (nie mieszamy jej w trakcie, aby nie zrobiła nam się "papka"). Po upływie tego czasu woda powinna odparować, a w garnku pozostać gotowa kasza. Pozostawiamy ją do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy mięso. Kroimy je na małe kawałki, doprawiamy paprykami w proszku, solą oraz pieprzem, a następnie smażymy na patelni na złoty kolor.
Bakłażany przekrawamy na połówki. Usuwamy gniazda nasienne. Nadmiar miąższu także wykrawamy nożem, następnie wkładamy go do malaksera wraz z cebulą, natką pietruszki, chilli i bazylią i rozdrabniamy (jeśli nie macie malaksera drobno posiekajcie każdy z tych składników). Następnie przekładamy je do ugotowanej kaszy wraz z kurczakiem. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy porwane na kawałki kulki mozzarelli, ponownie mieszamy.
Bakłażany skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Następnie wykładamy na nie farsz. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i zapiekamy około 20minut. Można podawać z sosem czosnkowym, tzatziki.


10 komentarzy:

  1. Wspaniale smaki! Uwielbiam baklazany pod kazda postacia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My ostatnio też bardzo je polubiliśmy - są pyszne i bardzo zdrowe, więc warto z nich korzystać;-)

      Usuń
  2. Wszystko co uwielbiam! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest dokładnie to, na co mam dzisiaj ochotę :)
    Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny blog!
    Bakłażana bardzo lubię chętnie wypróbuje przepis.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, bardzo nam miło i zachęcamy do wypróbowywania ;-)

      Usuń
  5. Moje pierwsze podejście do bakłażanów nie było zbyt udane. Jestem ciekawa jak smakują faszerowane:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas było dokładnie tak samo, ale z czasem się do niech przekonaliśmy ;-)

      Usuń