środa, 17 sierpnia 2016

Hummus



Składniki:
  • 1 szklanka ciecierzycy 
  • 2/3 szklanki pasty tahini (przepis tutaj)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • około 5 łyżek dobrze schłodzonej wody

Wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc.
Następnego dnia odcedzamy ją i wsypujemy do garnka. Zalewamy świeżą wodą (woda powinna zajmować w garnku wysokość kilka cm nad ciecierzycą). Dodajemy sodę i gotujemy około godzinę - ciecierzyca powinna dać się z łatwością rozgnieść w palcach.
Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, a następnie miksujemy w blenderze. Dodajemy do niej stopniowo pastę tahini, szczyptę soli, czosnek oraz sok z cytryny. Ponownie miksujemy. Następnie dodajemy bardzo zimną wodę i miksujemy krem  aż do uzyskania jednolitej konsystencji (można dodać więcej wody, jeśli wolicie bardziej rzadką konsystencję).
Gotowy hummus skrapiamy dobrej jakości oliwą, możemy udekorować posiekaną natką pietruszki, posypać papryką w proszku itp.
Podajemy z ulubionym pieczywem, warzywami itp.




4 komentarze :

  1. Kocham hummus!
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim pierwszym hummusie nie ulokowałam uczuć,ale w drugim już się zakochałam:)bardzo lubię z papryką pokrojoną w paski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam paprykę więc na pewno też by mi posmakowało to połączenie ;-)

      Usuń
  3. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka