środa, 24 sierpnia 2016

Jabłecznik kokosowo-owsiany (bezglutenowy)



Składniki:

Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła (200g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zimna woda - opcjonalnie
  • szczypta soli

Na nadzienie:
  • około 1kg obranych i pokrojonych w kawałki jabłek, najlepiej papierówek
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki migdałów w płatkach
  • 1-2 łyżki płatków kokosa

Wykonanie:
Z obydwu rodzajów mąki wymieszanych z proszkiem do pieczenia, soli, jajka, cukru pudru, i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny (jeśli jest zbyt zwarte dodajemy do niego po trosze zimną wodę). 

Jabłka wkładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem, dodajemy do nich cynamon, mieszamy. 

Schłodzonym ciastem wykładamy foremkę do ciasta (także jej boki). Ciasto jest dość łamliwe, dlatego wałkujemy je dość grubo. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Na surowe ciasto wykładamy jabłka z cukrem i cynamonem (nadmiar soku, który wydzieliły jabłka odsączamy, ale nie usuwamy całego soku, nieco powinno pozostać wraz z jabłkami). Wierzch posypujemy migdałami w płatkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 35-40minut, aż ciasto się zrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy płatkami kokosa. Podajemy na ciepło, z dodatkiem jogurtu naturalnego.



7 komentarzy :

  1. Bardzo podoba mi się taka wersja jabłecznika. Świetnym pomysłem jest dodanie kokosa. Na pewno wzbogaca smak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie komponuje się z jabłkami - niezła z nich para ;-)

      Usuń
  2. Takiego jablecznika jeszcze nie jadlam. Wpraszam sie na kawe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nowe podejście do jabłecznika - coś dla nas :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka