środa, 10 sierpnia 2016

Kruche ciasto orkiszowe z czereśniami



Składniki:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
  • około 600g wydrylowanych czereśni
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 
Wykonanie:
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, soli, jajek, cukru pudru, i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny. Wydrylowane czereśnie zasypujemy cukrem pudrem, oraz mąką ziemniaczaną - mieszamy tak, aby owoce oblepiły się mąką i cukrem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę (około 1/4 ciasta odkładamy) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie wykładamy na nie owoce. Z odłożonego wcześniej ciasta wałkujemy paseczki, z których układamy na wierzchu ciasta ozdobną kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40minut.








8 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Letnie szaleństwo - trzeba korzystać z tych skarbów póki są jeszcze dostępne :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Najbardziej domowe ze wszystkich, w dodatku robiliśmy je u naszych rodziców - w rodzinnym domu - już bardziej domowo być nie może ;-)

      Usuń
  3. czy zamiast czereśni mogą być inne owoce np.śliwki, wiśnie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, przy czym do wiśni sugeruję dodać nieco więcej cukru pudru, bo wiadomo -są bardziej kwaśne niż czereśnie, udanych wypieków :-)

      Usuń
  4. upieczone i zjedzone, pycha!zrobiłam ze śliwek węgierek, ciasto kruchutkie, świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka orkiszowa nadaje ciastu wyjątkową kruchość dlatego my bardzo lubimy jej używać😊 Dziękujemy za podzielenie sie opinią, serdecznie pozdrawiamy.

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka