8/05/2016

8/05/2016

Muffinki z malinami i białą czekoladą



Składniki (na około 12 muffinek):
  • 30 dag mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 100ml mleka
  • około 500g malin
  • 100g białej czekolady

Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. 

Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do powstałej masy stopniowo dodajemy  przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. 
Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy maliny (kilka odkładamy do dekoracji).
Ciasto przekładamy do formy na muffiny.  Pieczemy w temp. 200C przez ok. 30 minut. Studzimy.

Po wystudzeniu wierzch muffinek polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i układamy maliny.



10 komentarzy:

  1. Maliny i biała czekolada - to połączenie brzmi jak marzenie :) Idealne na letni deser!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, latem sprawdza się idealnie - zresztą zimą pewnie też by się sprawdziło - gorzej tylko z malinami :-(

      Usuń
  2. Rozpusta-maliny i biała czekolada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nikt by im się nie oparł;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozpustne babeczki w przepięknym anturażu <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie piękne i pozytywne zdjęcia :-) Aż się miło patrzy. Babeczki wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń