sobota, 23 lipca 2016

Dyniowy budyń jaglany na kozim mleku z miodem i konfiturą z węgierek



Składniki (na około 3 porcje):
  • około 30 dag miąższu dyni (np. hokkaido)
  • 1 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 1/2 - 3 szklanki mleka koziego (można użyć krowiego, sojowego itd.)
  • miód
  • 30 dag węgierek 
  • 3 łyżki cukru (świetnie sprawdzi się muscovado)

Wykonanie:

Węgierki pozbawiamy pestek, dodajemy do nich cukier i gotujemy w garnku (co chwilę mieszając) przez około 20-30 minut, aż nabiorą konsystencji konfitury.
Dynię wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut w temp. 180-200C, aż dobrze zmięknie (dynia nabierze konsystencji "papki").

Kaszę jaglaną płuczemy, następnie na sitku przelewamy gorącą wodą (aby nie była gorzka). Wsypujemy do garnka, dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 10 minut, aż kasza wchłonie mleko (nie mieszamy podczas gotowania!). 
Ugotowaną kaszę blendujemy  blenderem ręcznym wraz z upieczoną dynią. Wykładamy na talerz. Podajemy z konfiturą z węgierek oraz niewielką ilością miodu.

Proporcje dyni w stosunku do kaszy oraz finalna gęstość budyniu to kwestia indywidualnych preferencji - następnym razem sami dopasujcie do swojego gustu powyższe proporcje ;-)



2 komentarze :

  1. Własnie zjadłam budyń w nieco uboższej wersji, a tutaj widzę takie cuda:) Budyniu z dodatkiem dyni i na mleko kozim jeszcze nie jadłam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja, spróbowałabym na pewno;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka