czwartek, 1 września 2016

Kokosowo-migdałowa tarta z malinami (bezglutenowa)



Składniki:
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  •  1 szklanka mąki migdałowej
  •  3 łyżki cukru pudru
  •  1 jajko
  •  1 kostka masła (200g)
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  zimna woda - opcjonalnie
  •  szczypta soli
  • około 300g świeżych malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Z obydwu rodzajów mąki wymieszanych z proszkiem do pieczenia, soli, jajka, cukru pudru, i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny (jeśli jest zbyt zwarte dodajemy do niego po trosze zimną wodę). 

Maliny myjemy, wsypujemy do miseczki, dodajemy do nich cukier puder (2 łyżki) oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy potrząsając miską.

Schłodzonym ciastem wykładamy foremkę do ciasta (także jej boki). Ciasto jest dość łamliwe, dlatego wałkujemy je dość grubo. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 8-10minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, wykładamy na nie równomiernie maliny, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40minut (aż boki ciasta się zrumienią). Tarta najlepiej smakuje na ciepło, podana z jogurtem lub lodami.



9 komentarzy :

  1. Wskoczyłem na tego bloga całkiem niezamierzenie, ale okazało się, że można prowadzić go w sposób zachecający do czytania. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam patrzeć na te zdjęcia :) z ciekawości jakiś program jest używany do obróbki zdjęć czy to głównie zasługa aparatu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :-) do postprodukcji zdjęć używam głównie Lightrooma, ale pracuję także w Photoshopie

      Usuń
  3. tarta wygląda jak z burakami, ale zjadłabym i tę, i z malinami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się pomysł na spód do tej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie pomyślałabym, że można zrobić bezglutenową tartę! Sama uwielbiam je piec, ale do tej pory robiłam je tylko z mąki pszennej bądź razowej. Mam nadzieje, że niedługo spróbuje także tego przepisu! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta nie jest w 100% bezglutenowa, ponieważ w jej składzie znajduje się proszek do pieczenia, ale jest doskonałą alternatywą dla maki pszennej ;-)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka