piątek, 30 września 2016

Kruche ciasto kokosowo-ryżowe z nadzieniem czekoladowo-śliwkowym



Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki maki ryżowej
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła (200g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli


  • 1kg śliwek węgierek
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (75% kakao)
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Wszystkie rodzaje mąk wysypujemy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej zielonego groszku. Wówczas wbijamy jajko i zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt gęste można dodać trochę zimnej wody). Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.


Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Wkładamy do garnka, wsypujemy cukier i podgrzewamy aż śliwki puszczą soki (około 10minut). Wówczas dodajemy do nich kakao i co jakiś czas mieszając gotujemy jeszcze około 10 minut (śliwki powinny się lekko rozpaść). Wtedy też zdejmujemy je z ognia, dodajemy do nich połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ponownie dokładnie  mieszamy. 
Schłodzone ciasto wałkujemy (odkładamy około 1/4) i wykładamy nim brytfankę. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 10minut aby lekko się zapiekło
Na podpieczone ciasto wykładamy masę śliwkową. Z pozostałego ciasta formujemy "kratkę" którą układamy na wierzchu ciasta. 
Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180C aż ciasto się zrumieni (około 30minut).  


6 komentarzy :

  1. Połączenie śliwki i czekolady zawsze smakuje świetnie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyka :-) ale jeśli coś jest smaczne, to po co to ulepszać ;-)

      Usuń
  2. Czekolada i śliwki to pyszne połączenie - prawie jak nutella :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, niektórzy chyba nawet robią coś na kształt nutelli ze śliwek i kakao w słoiczkach na zimę :-)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. W pieczeniu ciasta kruchego/tart najbardziej lubię układać właśnie tę kratkę ;-D

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka