10/28/2016

10/28/2016

Pierożki z kaszą jaglaną - sposób na mięso z rosołu





Pierożki z kaszą jaglaną można przyrządzić w wersji wegetariańskiej, z samą kaszą, ale dla nas są one świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa z bulionu czy rosołu. Zazwyczaj zastanawiamy się, jak wykorzystać takie mięso, a w tych pierożkach sprawdzi się ono znakomicie.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • ok. 300ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1 1/2 szklanka kasz jaglanej
  • mięso (u nas drobiowe)  z bulionu - około 200g
  • nieduża cebula
  • 1 papryczka chilli
  • nieduży pęczek natki pietruszki

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, oliwę, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę.
Przygotowujemy farsz. Kaszę płuczemy na sitku, a następnie przelewamy gorącą wodą. Do garnka wlewamy 3,5 szklanki wody, wsypujemy kaszę, mieszamy kilka razy, przykrywamy i odstawiamy na około 20 minut na bardzo małym ogniu aby kasza się  ugotowała. Po upływie tego czasu woda powinna odparować, a w garnku pozostać gotowa kasza - kasza może nam się lekko rozgotować, będzie wtedy bardziej kleista i łatwiej będzie z niej przygotować farsz. Pozostawiamy ją do ostygnięcia.
Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę. Drobno siekamy także papryczkę chilli. Na niewielkiej ilości oliwy, na patelni podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy chilli oraz drobno posiekane mięso. Całość podsmażamy około 5 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy kaszę jaglaną, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i całość mieszamy.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego szklanką kółka. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i zwijamy brzegi. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na wierzch.
My, po ugotowaniu dodatkowo obsmażyliśmy nasze pierogi, oraz podaliśmy je z sosem z sera blue (ser pleśniowy typu blue rozpuściliśmy w kąpieli wodnej).



10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pierogi :) W takiej wersji jeszcze nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierogi, więc zjem je w każdej wersji. Te wyglądają świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też uwielbiamy pierogi! dlatego szukamy różnych pomysłów, czym by je tu wypełnić :-)

      Usuń
  3. Przyznaję, że jeszcze nigdy nie jadłam pierogów z mięsem, ale myślę, że zakochałabym się w tej wersji:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nigdy nie jadłaś pierogów z mięsem??? O rany :-) W tych pierogach jednak przeważa smak kaszy, więc może nie jest to dobry przykład pierogów z mięsem, ale takie z mięsem koniecznie musisz spróbować! :-)

      Usuń
  4. Fajny pomysł z dodaniem kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis. Wygląda godnie i syto ;)

    OdpowiedzUsuń