piątek, 14 października 2016

Torcik czekoladowo-śmietanowy z gruszkami i domowym karmelem





Składniki (na foremkę o średnicy 18-20cm)
Na ciasto (sprawdź TUTAJ)
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Dodatkowo:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • około 200ml dżemu (świetnie sprawdzi się lekko kwaskowy dżem, u nas był to domowy dżem z czarnej porzeczki, może być także np. wiśniowy)
  • 3-4 dojrzałe gruszki
  • na zalewę: 2 szklanki wody, 3 łyżki cukru, 2 gwiazdki anyżu, 3 kawałki kory cynamonu, 2-3 plasterki świeżego imbiru, 2-3 goździki
  • na domowy karmel: 10 dag białego cukru, 4 dag masła, 60ml kremówki 30%

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier,  mleko,  olej i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść gładkie, lejące ciasto. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50 minut (do "suchego patyczka").

Po upieczeniu ciasto studzimy. Przekrawamy na trzy równe blaty. 

Gruszki obieramy (pozostawiamy ogonki) i gotujemy w zalewie około 20 minut (w zależności od tego, jak dojrzałe są nasze gruszki). Po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Najlepiej co kilka minut kontrolować ich miękkość naciskając palcem - wkłuwanie widelca itp. pozostawi ślady. Po ugotowaniu gruszki odsączamy i studzimy.
Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i rozkładamy go równomiernie na całej powierzchni. Na średniej mocy palnika karmelizujemy cukier na złoty kolor (rzez około 15minut, przy czym nie mieszamy cukru, gdy zacznie się roztapiać potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się karmelizował, nie wolno nam także dopuścić aby uzyskał zbyt ciemną barwę, gdyż spowoduje to gorzki posmak).
Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy rózgą. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy. (można dodać szczyptę soli do smaku). Studzimy. 

Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.

Składamy tort: kakaowy blat - warstwa dżemu - następnie kremówka - kolejny blat - dżem - kremówka - ostatni blat - dżem - kremówka. Na wierzch ciasta układamy gruszki (w całości lub przekrojone na połówki). Tuż przed podaniem wierzch obficie polewamy ostudzonym karmelem.


















10 komentarzy :

  1. Wygląda obłędnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wygląda super! :) Ta zalewa bardzo aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Istne cukiernicze dzieło sztuki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Żaden Łasuch nie przejdzie obok niego obojętnie ;-)

      Usuń
  5. Jak patrzę na to zdjęcie to marze żeby mój facet mnie tak przywitał po pracy :)

    -------------------------------------------------------------------------------
    https://100club.pl/artykuly/Orkiszowe-ciasto-drozdzowe,402.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jakaś delikatna sugestia w stronę chłopaka i marzenie przekształci się w rzeczywistość :-D

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka