10/14/2016

10/14/2016

Torcik czekoladowo-śmietanowy z gruszkami i domowym karmelem





Składniki (na foremkę o średnicy 18-20cm)
Na ciasto:
    •     200 g mąki pszennej
    •     4 jajka
    •     150 ml mleka
    •     150 g roztopionego masła
    •     70 cukru trzcinowego
    •     50 g kakao
    •     1 łyżeczka sody oczyszczonej
    •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
     
    Dodatkowo:
    • 300ml śmietany kremówki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • około 200g dżemu (świetnie sprawdzi się lekko kwaskowy dżem, u nas był to domowy dżem z czarnej porzeczki, może być także np. wiśniowy)
    • 3-4 dojrzałe gruszki
    • na zalewę: 2 szklanki wody, 3 łyżki cukru, 2 gwiazdki anyżu, 3 kawałki kory cynamonu, 2-3 plasterki świeżego imbiru, 2-3 goździki
    • na domowy karmel: 150 g białego cukru, 60 g masła, 80ml kremówki 30%

    Wykonanie:
    Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier,  mleko, masło i roztrzepujemy do połączenia składników.
    Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50-60 minut (do "suchego patyczka"). Po wyjęciu z piekarnika ciasto strudzimy, a następnie kroimy na trzy blaty.


    Gruszki obieramy (pozostawiamy ogonki) i gotujemy w zalewie około 20 minut (w zależności od tego, jak dojrzałe są nasze gruszki). Po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Najlepiej co kilka minut kontrolować ich miękkość naciskając palcem - wkłuwanie widelca itp. pozostawi ślady. Po ugotowaniu gruszki odsączamy i studzimy.
    Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i rozkładamy go równomiernie na całej powierzchni. Na średniej mocy palnika karmelizujemy cukier na złoty kolor.
    Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy rózgą. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy. (można dodać szczyptę soli do smaku). Studzimy. 

    Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.

    Składamy tort: kakaowy blat - warstwa dżemu - następnie kremówka - kolejny blat - dżem - kremówka - ostatni blat - dżem - kremówka. Na wierzch ciasta układamy gruszki (w całości lub przekrojone na połówki). Tuż przed podaniem wierzch obficie polewamy ostudzonym karmelem.


















    10 komentarzy:

    1. Wygląda obłędnie pysznie!

      OdpowiedzUsuń
    2. Wow, wygląda super! :) Ta zalewa bardzo aromatyczna :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Odpowiedzi
      1. Żaden Łasuch nie przejdzie obok niego obojętnie ;-)

        Usuń
    4. Jak patrzę na to zdjęcie to marze żeby mój facet mnie tak przywitał po pracy :)

      -------------------------------------------------------------------------------
      https://100club.pl/artykuly/Orkiszowe-ciasto-drozdzowe,402.html

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Może jakaś delikatna sugestia w stronę chłopaka i marzenie przekształci się w rzeczywistość :-D

        Usuń