10/21/2016

10/21/2016

Z jabłkami w roli głównej: galette i kompot



GALETTE Z JABŁKAMI


Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kostka masła
  • 1 jajko  
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek (np. papierówek)
  • około 1/3 szklanki cukru (w zależności od rodzaju jabłek, jakich użyjemy)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Mąki mieszamy ze sobą, robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder, a także szczyptę soli. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2 godziny. 

Schłodzone ciasto wałkujemy (na kształt koła) i wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.


Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na cząstki. Posypujemy cukrem. Układamy je na cieście (na jego środku). Brzegi zakładamy na owoce.  Jabłka posypujemy cynamonem. Galette wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 35minut (aż nabierze złotego koloru). 


Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło lub zimno, świetnie smakuje z gałką lodów bądź łyżką jogurtu naturalnego.














JESIENNY KOMPOT Z JABŁEK

Składniki:
  • 2 l wody
  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 2-3 plasterki świeżego imbiru
 
Wykonanie:
Jabłka kroimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 20-30minut. Około 5 minut przed  końcem gotowania dodajemy przyprawy. Mieszamy. Podajemy na ciepło.








*wszystkie rekwizyty widoczne na zdjęciach pochodzą ze sklepu HOMLA: homla.com.pl

4 komentarze:

  1. Zapachniało jesienią:)
    Ciasto wygląda świetnie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, jabłkowe przetwory to nieodłączny element jesiennej aury :-) Dziękujemy i pozdrawiamy ;-)

      Usuń
  2. czy taki kompot można zrobić też w słoik na zimę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że jak najbardziej. Przy czym ugotowany kompot, szczelnie zamknięty w słoiczkach/butelkach należałoby zapasteryzować (obgotować słoiczki w garnku z wodą, przez około 20minut).

      Usuń