11/21/2016

11/21/2016

Burgery z grillowanym kurczakiem i meksykańską salsą




Składniki:

  • 5-6 bułeczek do burgerów
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • około 10 pieczarek
  • około 10 sztuk zielonych oliwek
  • 300ml passaty pomidorowej
  • roszponka lub rukola
  • ulubiony ser
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku ostra i słodka
  • papryczka chilli
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • oliwa


Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy wraz z chilli. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wsypujemy na nią cebulę z chilli. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Wówczas na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, oraz pieczarki pokrojone w pół-plasterki, podsmażamy około 5 minut. Następnie na patelnię dodajemy passatę pomidorową, dodajemy czerwoną fasolę, kukurydzę, pokrojone oliwki. W razie potrzeby doprawiamy solą. Dodajemy także listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 20 minut.
Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą, pieprzem, oraz paprykami w proszku. Grillujemy na patelni grillowej, na niewielkiej ilości oliwy, z dwóch stron (po około 3-4 minuty z każdej).
Na patelni grillowej podgrzewamy także przekrojone na pół bułki.  
Składamy burgery: na podgrzany spód bułki kładziemy nieco sałaty (rukoli lub roszponki), plaster sera, następnie kawałek grillowanej piersi z kurczaka oraz łyżkę meksykańskiej salsy. Przykrywamy wierzchnią częścią bułki. Aby burger nie "rozpadł się" w jego środek możemy włożyć patyczek do szaszłyków lub mały nożyk.

7 komentarzy:

  1. Jak to wygląda apetycznie! Szczególnie te podgrillowane bułeczki :) U mnie na blogu trwa właśnie Linkowe Party - zapraszam Was do dodania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takimi dodatkami to musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis super, uwielbiam pikantne potrawy! Burgery wyszły świetne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń