piątek, 4 listopada 2016

Rustykalny jabłecznik na kruchym cieście






Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła (200g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek, np. papierówek, szarej renety
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i usypujemy z nich kopczyk. Na środku robimy w wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder, a także szczyptę soli. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2 godziny. 
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na cząstki. Posypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka minut, aby puściły sok.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich wałkujemy i wykładamy nią natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Robimy widelcem dziurki w kilku miejscach. Na cieście układamy jabłka (odciśnięte z nadmiaru soku). Posypujemy je cynamonem.
Pozostałą część ciasta wałkujemy i wykrawamy z niego paseczki, z których układamy na wierzchu ciasta dowolną krateczkę. Wierzch ciasta możemy posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać cukrem brązowym gruboziarnistym
Przygotowany jabłecznik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 40 minut, aż do zrumienienia ciasta.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło lub zimno, świetnie smakuje z gałką lodów bądź łyżką jogurtu naturalnego.







14 komentarzy :

  1. Pięknie ozdobiona szarlota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jabłka zdecydowanie królują teraz w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesień to na nie najlepsza pora - można jeść na okrągło ;-)

      Usuń
  3. uwielbiam taką nonszalancję w fotografii kulinarnej. Takie zdjęcia kryją za sobą jakąś historię; nie są jedynie ładnie wystylizowanym obrazkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwie jesienne ciasto i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłecznik wygląda obłędnie. Warkocz wyszedł idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda :-) I jak zawsze rewelacyjne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło, ślicznie dziękujemy :-)

      Usuń
  7. Pięknie wygląda, do takiego ciasta idealnie pasuje delikatna herbata jaśminowa na zdrowej filtrowanej wodzie :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka