poniedziałek, 28 listopada 2016

Tacos z wieprzowiną, guacamole, rukolą i granatem na domowych tortillach





Składniki:

  • 500-600g szynki wieprzowej (najlepiej, gdy ma na wierzchu niewielką warstwę tłuszczu)
  • rukola
  • 1 dojrzały granat
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • marynata: 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sosu piri-piri, 1/2 szklanki ketchupu, 1/3 szklanki sosu Worcestershire, 1 łyżeczka płatków chilli (lub świeża papryczka chilli), 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2-3 gałązki świeżego rozmarynu,  1 łyżeczka soli, sok z 1/2 cytryny, po 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku słodkiej i ostrej, 3 łyżki oleju
  • jogurt naturalny do podania


Na pszenne tortille:

  • około 2 szklanki mąki pszennej
  • gorąca woda
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli


Wykonanie:
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Szynkę wieprzową nacinamy na powierzchni tworząc kilka nacięć w formie kratki (z dwóch stron szynki). Przekładamy mięso do naczynia z marynatą i dokładnie nacieramy nią mięso (również w powstałe nacięcia). Mięso zostawiamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby się zamarynowało. 

Gdy mięso się zamarynuje przekładamy je do brytfanki i pieczemy w temp. 180C przez około 90 minut. Po tym czasie, gdy jest już przyrumienione z wierzchu, przykrywamy je pokrywką (lub folią aluminiową) i pieczemy jeszcze około 2 1/2 godziny pod przykryciem w temp. 160C. Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno z łatwością dać się rozwarstwiać widelcem. 

Przygotowujemy tortille. Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę. W środku robimy duże wgłębienie. Dodajemy do niej sól oraz oliwę. Na środek wlewamy stopniowo gorącą wodę (na początek około 3/4 szklanki, a następnie stopniowo tyle wody aby zagnieść dość luźne ciasto - konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi). Po zagnieceniu wszystkich składników ciasto wyrabiamy jeszcze około 5-7 minut. Po wyrobieniu ciasto owijamy folią i odstawiamy na około 15 minut, aby odpoczęło.

Upieczoną wieprzowinę lekko studzimy, a następnie za pomocą widelca rozwarstwiamy ją wzdłuż włókien.
Awokado obieramy, wkładamy do miseczki,  doprawiamy obficie solą, pieprzem oraz sokiem z 1/2 cytryny, a następnie za pomocą widelca rozdrabniamy miąższ aż powstanie z niego w miarę jednolita "papka".
Granat przekrawamy na pół, a następnie uderzając w jego skórkę łyżką wytrząsamy z niego ziarenka.

Przygotowane wcześniej ciasto na tortillę dzielimy na kilka małych części (powinno wyjść około 12). Każdą rozwałkowujemy, podsypując mąką na cienki, okrągły placek. Smażymy na suchej patelni, z dwóch stron do momentu aż pojawią się pęcherzyki. Gotowe tortille układamy jedna na drugiej i od razu po zdjęciu z patelni zawijamy je w ściereczkę, aby nie utraciły ciepła, zanim skończymy smażyć pozostałe.

Na środek gotowego pszennego placka układamy trochę rukoli, wieprzowinę, łyżkę guacamole (pasty z awokado), oraz łyżkę pestek granatu. Składamy na pół, podajemy z jogurtem.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka