piątek, 25 listopada 2016

Tradycyjny sernik z brzoskwiniami



Składniki:
 Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli                 
Masa serowa:
  • 6 jaj
  • 1 kg sera białego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą, żółtek, cukru pudru, i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto, po czym dzielimy je na dwie części: jedną wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, a drugą na taki sam czas do zamrażalnika.


W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser z masłem mielimy przez maszynkę lub praskę. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Biała ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.

Cztery białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 4 łyżki cukru, ponownie ubijamy.

Brzoskwinie wyjmujemy z puszki, odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki.


Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie wykładamy na ciasto masę serową, pokrojone w plasterki brzoskwinie oraz pianę z białek. Na pianę ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta (tą, która chłodziła się w zamrażalniku). Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C i zapiekamy około 50 minut.




5 komentarzy :

  1. Bardzo lubię sernik z brzoskwiniami. Dość często piekę podobny, nawet z pianą z białek:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka klasyka, dawny przepis, chyba większość gospodyń domowych zna ten sernik ;-)

      Usuń
  2. Klasyka zawsze się sprawdza;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka