12/17/2016

12/17/2016

Bożonarodzeniowe babeczki kakaowo-orzechowo-kokosowe





Dziś podrzucamy Wam świąteczny przepis na małe babeczki, pełne orzechów włoskich, kakao o lekko kokosowym posmaku.  Upieczenie tego ciasta ich w małych foremkach sprawia, że babeczki kuszą wyglądem i z pewnością będą świetną dekoracją Waszego świątecznego stołu :-)





Składniki (na około 8 babeczek)

Na ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Dodatkowo:
  • 100 g białej czekolady
  • około 1/4 szklanki posiekanych orzechów ziemnych



Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier,  mleko kokosowe,  olej i roztrzepujemy do połączenia składników.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść gładkie, lejące ciasto. Na koniec dodajemy do niego orzechy włoskie i całość ponownie mieszamy. Następnie ciasto wylewamy do małych foremek na babeczki (można je także upiec w cieście na dużą babkę). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170C i pieczemy ok. 40 minut (do "suchego patyczka").

Po wyjęciu z piekarnika babeczki studzimy, wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy rozdrobnionymi orzechami ziemnymi.








2 komentarze: