12/13/2016

12/13/2016

Świąteczny deser: granita z grzanego wina



Składniki:

  • 1 litr czerwonego wina
  • 1 pomarańcza
  • 3 goździki
  • 2-3 laski kory cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki brązowego cukru



Wykonanie:
Wino przelewamy do garnka, dodajemy wszystkie pozostałe składniki (pomarańczę pokroić w plastry). Gotujemy około 15 minut. Po tym czasie przelewamy przez sito. Wino studzimy,  a następnie przelewamy do pojemnika, który wstawiamy do zamrażalki. Po około 30-40 minutach sprawdzamy - gdy wino jest lekko zamarznięte mieszamy je widelcem, a następnie ponownie wkładamy do zamrażalki. Proces ten powtarzamy jeszcze raz po kolejnych około 20 minutach. Wówczas wkładamy masę do zamrażarki aż do całkowitego zamarznięcia na kilka godzin. Następnie za pomocą łyżki do lodów nakładamy granitę do pucharków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz