środa, 14 grudnia 2016

Kruche ciasto cynamonowe z nadzieniem śliwkowym





Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko 
  • 2  łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli       
  • około 600 ml konfitury śliwkowej          
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru


Wykonanie:

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą, żółtek, cukru pudru, cynamonu i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto, po czym dzielimy je na dwie części: jedną wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, a drugą na taki sam czas do zamrażalnika.
Cztery białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 4 łyżki cukru, ponownie ubijamy.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 8-10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na ciasto konfiturę śliwkową, następnie pianę z białek, na którą ścieramy na tarce o grubych oczkach część ciasta, którą chłodziliśmy w zamrażalce.
Całość ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C i zapiekamy około 35-40 minut. Po upieczeniu lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

6 komentarzy :

  1. Pysznie się zapowiada :-) Zdjęcia jak zawsze rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada oblednie! Iten sok z owocow...od razu mam ochote biec po lyzke do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie też uwielbiamy ten sok z owoców :-) choć może nie wpływa on pozytywnie na walory estetyczne ciasta, to smak jest cudowny ;-)

      Usuń
  3. Wspaniale! Byłoby idealne zasiąść z kubkiem kawy i kawałkiem tego ciasta po mroźnym spacerze:)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka