poniedziałek, 12 grudnia 2016

Pizza jak z pizzeri - 4 kroki, dzięki którym przygotujesz idealną pizzę




 
Witajcie! 
Dziś mamy nie lada gratkę dla wszystkich miłośników pizzy. Pokażemy Wam, jak przygotować w domu pizzę, która nie jest zwykłym drożdżowym ciastem z sosem pomidorowym i serem, a prawdziwą pizzę, która smakuje jak w najlepszej pizzerii!

Podstawą każdej dobrej pizzy jest ciasto (oczywiście dodatki są także ważne), ale to właśnie ciasto najtrudniej jest przygotować. Jak się okazało do tej pory wielu rzeczy nie wiedzieliśmy o jego przygotowaniu. Jednakże jakiś czas temu odkryliśmy stronę: pizzaitaliana.pl i od tej pory sporo się zmieniło w naszym wykonywaniu pizzy.

Jeśli i Wy chcielibyście zgłębić tajniki tej wiedzy koniecznie zapoznajcie się z 4 sekretami przygotowania idealnej pizzy. Każdy z nich jest dokładnie wyjaśniony na stronie pizzaitaliana, tak więc nie będziemy powielali treści, a jedynie odsyłamy Was linkami do konkretnych informacji:

1. Po pierwsze: MĄKA - sprawdź TUTAJ
2. Po drugie: PRZEPIS - sprawdź TUTAJ
3. Po trzecie: DODATKI - sprawdź TUTAJ
4. Po czwarte: TEMPERATURA PIECZENIAsprawdź TUTAJ



O ile pierwsze trzy punkty w warunkach domowych dość łatwo możemy zrealizować: mąka i dodatki są dostępne w sklepach, a dostosowanie się do przepisu też nie powinno nastręczać większych trudności, o tyle zachowanie wysokiej temperatury, rzędu 400 st. C, jest w zasadzie niemożliwe do wykonania w warunkach domowych (kuchenki mają wszak max. 250-280C).

Tak więc, ostatni "sekret" przygotowania idealnej pizzy, tj. piec, zmienia w zasadzie wszystko. Choć jak przetestowaliśmy, bez zastosowania odpowiedniej mąki i przepisu (w szczególności proporcji drożdży i czasu wyrastania/dojrzewania ciasta), sam piec nie zdziała aż takich cudów. 
Natomiast zastosowanie się do wszystkich powyższych wskazówek gwarantuje nam wspaniały smak prawdziwej pizzy.

Dlatego też ci, którzy naprawdę kochają smak pizzy powinni pomyśleć nad zakupem specjalnego pieca, dzięki któremu możliwe będzie zachowanie odpowiedniej temperatury pieczenia.

Poniżej przedstawiamy Wam krótką recenzję pieca Bella Napoli  i nasze wrażenia po jego użytkowaniu.

Przygotowaliśmy ciasto wg przepisu producenta, z użyciem mąki 00 oraz zachowaniem 12-godzinnego czasu dojrzewania ciasta.
O ile mąki 00 wcześniej używaliśmy do wypieku pizzy (dało się zauważyć różnicę w konsystencji ciasta w porównaniu z użyciem mąki pszennej typ 450 lub 650), o tyle pierwszy raz czekaliśmy aż ciasto wyrośnie ponad 12 godzin! :-)Jak się okazało ten zabieg był kluczowy, konsystencja ciasta jeszcze przed upieczeniem była tak radykalnie inna niż ta, z którą do tej pory mieliśmy do czynienia, że byliśmy szczerze zdziwieni. Ciasto było bardzo elastyczne, ciągliwe, dość kleiste, ale nie wymagało żadnego podsypywania mąki, z łatwością "odchodziło" od blatu i dłoni.
Dzięki tej lekko "gumowatej konsystencji" można je było rozciągać za pomocą dłoni, a nie wałkować wałkiem. 

Dodatki, których używaliśmy do naszej pizzy to: sos pomidorowy, pieczarki, mozzarella i rukola na wierzch pizzy, którą ułożyliśmy oczywiście po upieczeniu.


















Co do pieczenia: trwało ono dokładnie 4 minuty (5 przy trochę grubszej pizzy). Po tym czasie faktycznie była ona gotowa: lekko złotawa i pysznie chrupka.  Piec Bella Napoli sprawdził się doskonale, smak pizzy jest naprawdę rewelacyjny.

Ogromnymi plusami używania pieca jest - oczywiście poza samym smakiem pizzy :-) -łatwość obsługi i szybkość  przygotowywania potrawy. Średnica pieca to 31cm (my formowaliśmy nieco mniejsze pizze) wychodzi nam więc z niego średniej wielkości pizza (dla jednej osoby to naprawdę przeobfita porcja). Natomiast nawet w przypadku uczty na większą ilość osób jesteśmy w stanie zaspokoić ich potrzeby, ponieważ krótki czas pieczenia umożliwia nam przygotowanie kilku pizz w czasie, kiedy w zwykłym piekarniku nie upiekłaby się nawet jedna. 

Naszym zdanie rozmiar pieca jest idealny - średnica kamienia do pieczenia jest wystarczająca, a dzięki temu, że nie jest niewyobrażalnie wielka cały piec nie zajmuje dużo miejsca, jest poręczny, można go z łatwością schować w szafce, a podczas użytkowania nie zajmuje on całego blatu czy stołu. Jest także bardzo estetyczny.






Jeśli mielibyśmy wyróżnić jakieś minusy pieca to byłby to fakt, że dość mocno nagrzewa się od spodu - nagrzewając w ten sposób blat, na którym stoi.

Mały dyskomfort może dla niektórych stanowić także sprawa z kamieniem: tj. kiedy z pizzy wycieknie nam na kamień np. sos pomidorowy pozostanie nam plama, której się już raczej nie pozbędziemy (tym bardziej że kamienia do pizzy nie powinno się myć detergentami). Ma to znaczenie jedynie wizualne, nie wpływające na smak pizzy. My niestety zrobiliśmy już kilka plam na powierzchni kamienia, ale jakoś szczególnie nam to nie przeszkadza. Oczywiście jeśli ktoś jest bardziej ostrożny, pewnie będzie potrafił uniknąć tego problemu. 
Ciężko ten mankament jednak poczytywać jako wadę pieca, ponieważ każdy kamień do pizzy ma takie właśnie właściwości - jeśli kupimy sam kamień do pizzy, którego będziemy używali w zwykłym piekarniku, będziemy borykali się z tym samym problemem.








Podsumowując: dla nas taki piec to istne mistrzostwo świata. Jako, że uwielbiamy pizzę,  możliwość jej przygotowania w domu w taki sposób, aby smakowała jak z dobrej pizzerii to dla nas prawdziwa radość. Piec nie należy może do najtańszych, ale uważamy, że nie jest to zbyteczny gadżet. Wyliczając koszty możecie wziąć pod uwagę to, że prawdopodobnie w ogóle przestaniecie zamawiać pizzę w pizzerii, no bo po co, skoro w domu będziecie mogli zrobić taką samą, a nawet lepszą :-)

Poniżej link do sklepu, gdzie możecie zamówić zarówno piec Bella Napoli, jak również mąkę i dodatki: Pizza Italiana SKLEP.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka