sobota, 17 grudnia 2016

Świąteczny deser: sorbet z grzanego wina




Przed Wami kolejna propozycja na świąteczny deser. Choć lody uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli, ta wersja jest przeznaczona raczej dla tych drugich. Polecamy :-)

Składniki:

  • 1 l czerwonego wina
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 kora cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3-4 goździki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • około 1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego


Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w garnuszku, wstawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy bez przykrycia około 15 minut. Przecedzamy przez sito i dobrze studzimy. Następnie wino stopniowo dodajemy do jogurtu i mieszamy.
Całość przelewamy do pudełka i wstawiamy do zamrażarki. Za około godzinę wyjmujemy z zamrażarki pojemnik mieszamy jego zawartość, aby napowietrzyć sorbet. Czynność tą powtarzamy co około 30-40 minut około 3-4 razy. Następnie pozostawiamy do całkowitego zmrożenia.



1 komentarz :

  1. Smak grzanego wina bardzo lubię, więc może i sorbet w takim wydaniu stanie się jedynym z moich ulubionych:) Chętnie przetestuję przepis.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka