12/21/2016

12/21/2016

Świąteczny mus czekolaodwy z mandarynkami i granatem





Dziś mamy dla Was nieco rozpustny deser. Jest gęsty, aksamitny i niesamowicie czekoladowy. Charakteru nadają mu owoce: soczyste, słodkie klementynki oraz słodko-kwaśne ziarenka granatu, które sprawdzą się tu idealnie.
To bardzo ciekawy pomysł na świąteczny deser, szczególnie rozchodzący się w całym domu zapach mandarynek (prawie jak zapach choinki) bez dwóch zdań przywodzi na myśl aurę Bożego Narodzenia.




Składniki (na około 4 porcje):

  • pół szklanki kakao
  • pół szklanki cukru
  • pół  szklanki wody
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 kostki masła
  • 4 tabliczki (400g) czekolady deserowej
  • 3-4 klementynki lub mandarynki (słodkie i soczyste)
  • 1 dojrzały granat
  • kilka kakaowych ciasteczek


Wykonanie:
W garnuszku mieszamy ze sobą wodę wraz z cukrem i kakao. Podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie stopniowo dodajemy śmietankę również cały czas mieszając. Na koniec wkładamy do garnuszka pokrojone na kawałki masło. Mieszamy aż się rozpuści. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 3 minuty, a następnie wrzucamy połamaną czekoladę. Czekamy kilka chwil (około 3 minuty). Następnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Masę studzimy.

Na dno pucharków kruszymy kakaowe ciasteczka. Następnie wylewamy zimną masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem na wierzch deseru układamy ziarenka granatu oraz cząstki klementynek (najlepiej, gdy usuniemy z nich białe błonki).
 










6 komentarzy:

  1. Boski mus! No i te zdjecia...oblednie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten deser wygląda zabójczo :)I jakie piękne pomarańcze - skąd wytrzasnęliście takie z listkami? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki bardzo😊 A z listkami są mandarynki - w Lidlu ostatnio były😉

      Usuń
  3. Pięknie wygląda! :) W sumie nie wygląda na taki rozpustny ze względu na owoce :D

    OdpowiedzUsuń