czwartek, 29 grudnia 2016

Zupa w stylu azjatyckim z kalerosse™




Witajcie Drodzy!

Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam naszego nowego znajomego, warzywo kalerosse™. Nie wiem, czy mieliście już okazję spotkać się z tym ciekawym kapustnym połączeniem i wypróbować je w jakimś przepisie, my mieliśmy taką okazję po raz pierwszy i jesteśmy mocno zaskoczeni (pozytywnie!).

Zacznijmy od tego czym jest kalerosse™.
Nowe warzywo kalerosse™ to połączenie brukselki i jarmużu, a jego powstanie to wynik 15 lat pracy nad naturalnymi krzyżówkami roślin. Inspiracją do stworzenia tego oryginalnego warzywa, była chęć odkrycia niezwykle uniwersalnego, subtelnego w smaku, prostego w przygotowaniu i wszechstronnego kulinarnie produktu. Dokładnie taki efekt został osiągnięty! Dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników, udało się stworzyć nowatorskie i wyjątkowo pyszne „kapustki”!

Kalerosse™ w przekroju przypomina brukselkę, lecz jego faliste listki tworzą zielono-fioletowe rozetki. Piękny, efektowny wygląd to jednak nie wszystko. Kalerosse™ przykuwa uwagę swoim smakiem. Unikalne połączenie charakterystycznych nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.

Kalerosse™ jest również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g kalerosse™ znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 (która pomaga magazynować energię z pożywienia i wspomaga pracę układu nerwowego) oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. Dodatkowo zawiera duże stężenie witaminy E, która doskonale wpływa na wzrok, wspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność całego organizmu. Kalerosse™ to ważna, bardzo wartościowa pozycja w menu, która zaspokoi zapotrzebowanie na wiele witamin i składników odżywczych, zarówno osób dorosłych, jak i dzieci.


Kalerosse™ Fit&Easy jest dostępne w sprzedaży w sklepach od listopada do marca, w cenie 5,99 zł/150 g. Kalerosse™ jest pakowane w transparentną folię z etykietą w formie otwieranej książeczki, w której znajdują się przepisy kulinarne, propozycje podania oraz apetyczne zdjęcia gotowych potraw.



Więcej informacji znajdziecie na: www.kalerosse.pl Ciekawostki oraz przepisy kulinarne również na  www.fitandeasy.pl*.


My od siebie dodamy, że naprawdę jesteśmy zachwyceni smakiem tego niezwykłego warzywa. Zazwyczaj do zup (takich jak ta w przepisie poniżej) używaliśmy brukselki i bardzo dobrze się sprawdzała, ale kalerosse™ podniosło smak zupy o poziom wyżej. Kalerosse™ ma niezwykle subtelny, lekko słodkawy smak i jest bardzo delikatne w swej konsystencji (nie tak toporne jak jarmuż). Zachęcamy Was do wypróbowania kalerosse™, a poniżej przedstawiamy jeden ze sposobów podania:


Składniki:
  • 500g polędwiczki wołowej lub wieprzowej
  • opakowanie (150g) kalerosse™
  • 2 garści suszonych wodorostów Wakame
  • 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej (u nas mrożona)
  • 2-3 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 por
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula 
  • 1/2 szklanki grzybków Mun 
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego(około 400g)
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1 papryczka chilli (my użyliśmy suszonej)


Wykonanie:

Grzyby Mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10minut, aby napęczniały.
Wodorosty Wakame wkładamy do miseczki, zalewamy ciepłą wodą i także odstawiamy na 10 minut.

Cebulę kroimy w kostkę. Polędwiczkę w kwadraty. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy cebulę, dodajemy pokruszoną (lub pokrojoną) papryczkę chilli, oraz pokrojony w słupki imbir i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Wówczas do garnka wkładamy pokrojone polędwiczki. Podsmażamy aż nabiorą koloru z obydwu stron (około 5minut). Wówczas do garnka wlewamy około 1 1/2l zimnej wody. Dodajemy przekrojonego na pół pora (wzdłuż), przekrojoną na pół pietruszkę oraz selera oraz przekrojoną na pół marchewkę . Dodajemy także sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40minut na małym ogniu. Po tym czasie do garnka wrzucamy pokrojoną w słupki paprykę, fasolkę szparagową, a także grzyby Mun. Gotujemy ponownie 15minut. 
Po upływie tego czasu wyjmujemy z garnka pietruszkę, selera oraz pora, a także marchewkę. Do zupy dodajemy natomiast glony wakame oraz kalerosse™ (w całości). Gotujemy jeszcze około 4-5minut (aż kalerosse™ lekko zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna i intensywnie zielona). 
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na około 4-5 minut. Po tym czasie odcedzamy go i dodajemy do zupy.




*dane pochodzą z informacji prasowej marki Fit&Easy

2 komentarze :

  1. Tak smak musi być intrygujący :) U nas zupy gotujemy na wodzie z naszego filtra redox fitaqua - woda ta nie tylko poprawia końcowy smak zupy ale też dodaje do niej dużo prozdrowotnego pierwiastka. Ta woda pomaga wręcz zwalczyć negatywny wpływ wolnych rodników na organizm.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka