12/29/2016

12/29/2016

Zupa w stylu azjatyckim z kalerosse™




Witajcie Drodzy!

Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam naszego nowego znajomego, warzywo kalerosse™. Nie wiem, czy mieliście już okazję spotkać się z tym ciekawym kapustnym połączeniem i wypróbować je w jakimś przepisie, my mieliśmy taką okazję po raz pierwszy i jesteśmy mocno zaskoczeni (pozytywnie!).

Zacznijmy od tego czym jest kalerosse™.
Nowe warzywo kalerosse™ to połączenie brukselki i jarmużu, a jego powstanie to wynik 15 lat pracy nad naturalnymi krzyżówkami roślin. Inspiracją do stworzenia tego oryginalnego warzywa, była chęć odkrycia niezwykle uniwersalnego, subtelnego w smaku, prostego w przygotowaniu i wszechstronnego kulinarnie produktu. Dokładnie taki efekt został osiągnięty! Dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników, udało się stworzyć nowatorskie i wyjątkowo pyszne „kapustki”!

Kalerosse™ w przekroju przypomina brukselkę, lecz jego faliste listki tworzą zielono-fioletowe rozetki. Piękny, efektowny wygląd to jednak nie wszystko. Kalerosse™ przykuwa uwagę swoim smakiem. Unikalne połączenie charakterystycznych nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.

Kalerosse™ jest również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g kalerosse™ znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 (która pomaga magazynować energię z pożywienia i wspomaga pracę układu nerwowego) oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. Dodatkowo zawiera duże stężenie witaminy E, która doskonale wpływa na wzrok, wspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność całego organizmu. Kalerosse™ to ważna, bardzo wartościowa pozycja w menu, która zaspokoi zapotrzebowanie na wiele witamin i składników odżywczych, zarówno osób dorosłych, jak i dzieci.


Kalerosse™ Fit&Easy jest dostępne w sprzedaży w sklepach od listopada do marca, w cenie 5,99 zł/150 g. Kalerosse™ jest pakowane w transparentną folię z etykietą w formie otwieranej książeczki, w której znajdują się przepisy kulinarne, propozycje podania oraz apetyczne zdjęcia gotowych potraw.



Więcej informacji znajdziecie na: www.kalerosse.pl Ciekawostki oraz przepisy kulinarne również na  www.fitandeasy.pl*.


My od siebie dodamy, że naprawdę jesteśmy zachwyceni smakiem tego niezwykłego warzywa. Zazwyczaj do zup (takich jak ta w przepisie poniżej) używaliśmy brukselki i bardzo dobrze się sprawdzała, ale kalerosse™ podniosło smak zupy o poziom wyżej. Kalerosse™ ma niezwykle subtelny, lekko słodkawy smak i jest bardzo delikatne w swej konsystencji (nie tak toporne jak jarmuż). Zachęcamy Was do wypróbowania kalerosse™, a poniżej przedstawiamy jeden ze sposobów podania:


Składniki:
  • 500g polędwiczki wołowej lub wieprzowej
  • opakowanie (150g) kalerosse™
  • 2 garści suszonych wodorostów Wakame
  • 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej (u nas mrożona)
  • 2-3 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 por
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula 
  • 1/2 szklanki grzybków Mun 
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego(około 400g)
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1 papryczka chilli (my użyliśmy suszonej)


Wykonanie:

Grzyby Mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10minut, aby napęczniały.
Wodorosty Wakame wkładamy do miseczki, zalewamy ciepłą wodą i także odstawiamy na 10 minut.

Cebulę kroimy w kostkę. Polędwiczkę w kwadraty. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy cebulę, dodajemy pokruszoną (lub pokrojoną) papryczkę chilli, oraz pokrojony w słupki imbir i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Wówczas do garnka wkładamy pokrojone polędwiczki. Podsmażamy aż nabiorą koloru z obydwu stron (około 5minut). Wówczas do garnka wlewamy około 1 1/2l zimnej wody. Dodajemy przekrojonego na pół pora (wzdłuż), przekrojoną na pół pietruszkę oraz selera oraz przekrojoną na pół marchewkę . Dodajemy także sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40minut na małym ogniu. Po tym czasie do garnka wrzucamy pokrojoną w słupki paprykę, fasolkę szparagową, a także grzyby Mun. Gotujemy ponownie 15minut. 
Po upływie tego czasu wyjmujemy z garnka pietruszkę, selera oraz pora, a także marchewkę. Do zupy dodajemy natomiast glony wakame oraz kalerosse™ (w całości). Gotujemy jeszcze około 4-5minut (aż kalerosse™ lekko zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna i intensywnie zielona). 
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na około 4-5 minut. Po tym czasie odcedzamy go i dodajemy do zupy.




*dane pochodzą z informacji prasowej marki Fit&Easy

2 komentarze:

  1. Tak smak musi być intrygujący :) U nas zupy gotujemy na wodzie z naszego filtra redox fitaqua - woda ta nie tylko poprawia końcowy smak zupy ale też dodaje do niej dużo prozdrowotnego pierwiastka. Ta woda pomaga wręcz zwalczyć negatywny wpływ wolnych rodników na organizm.

    OdpowiedzUsuń