1/11/2017

1/11/2017

Konfitura z klementynek





Sezon na cytrusy w pełni. Pomarańcze czy mandarynki najlepiej smakują właśnie zimą. My postanowiliśmy zamknąć trochę tych pyszności w słoiku. Dziś prezentujemy Wam konfiturę z klementynek.

Składniki:

  • około 2 kg klementynek
  • około 1 1/2  szklanki cukru
  • 1/2 cytryny


Wykonanie:
Klementynki myjemy, obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Przekładamy do garnka o grubym dnie.
Skórkę z jednej klementynki odkładamy, usuwamy z niej z białą część, a pomarańczową skórkę ścieramy na tarce. Dodajemy do garnka z klementynkami. Dodajemy także cukier. Całość zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, co jakiś czas mieszając przez około 2-3 godziny.
Im bliżej końca gotowania, tym częściej należy mieszać konfiturę.
Po upływie danego czasu, konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy i ostawiamy słoiki do góry dnem, aż wystygną.


Uwaga: Niektórzy sugerują,  aby przy wyrobie konfitury z cytrusów usuwać albedo (białe błonki) oraz ścianki  - gdyż są gorzkie  i mogą znacząco wpłynąć na smak przetworów. W dodatku nie rozpadają się całkowicie podczas gotowania . W przypadku pomarańczy  zdecydowanie się z tym zgadzamy, jednak przy konfiturze z klementynek usunęliśmy albedo, jednak pozostawiliśmy ścianki - czyli błonki okalające cząstki miąższu, gdyż są one bardzo cienkie i nadają jedynie lekką goryczkę, którą nam bardzo odpowiada. Natomiast, gdy chcemy uzyskać jednolitą, gładką konsystencję konfitury, po wyjęciu ze słoika miksujemy ją blenderem. 
Możecie jednak oczywiście pozbyć się wszystkich błonek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz