1/27/2017

1/27/2017

Kruche ciasteczka - szarlotki z kremem śmietanowo-orzechowym, karmelem i czekoladą







Takiej wersji szarlotki prawdopodobnie jeszcze nie jedliście, ale uwierzcie, spróbujecie raz i nie będziecie chcieli przestać ;-)

Kruche ciasto, jabłka, krem z masłem orzechowym, kleksy z karmelu, a na koniec wióry gorzkiej czekolady - to tak w skrócie, a poniżej całość:

Składniki (na około 20 tartaletek o średnicy 8cm)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 kostka masła (200g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek
  • 3-4 łyżki cukru kryształu (w zależności od rodzaju jabłek, jakich użyjemy)
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki masła orzechowego (my użyliśmy takiego z cząstkami orzechów)
  • 3 łyżki masy krówkowej (gotowanego przez około 2,5 godz. w puszce, mleka skondensowanego)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady



Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej ziarnka grochu. Wówczas wbijamy jajko oraz jedno żółtko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię. Dodajemy do nich cukier i przesmażamy na patelni aż kostka zacznie się rozpadać (około 30 minut).

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy je i wykładamy nimi foremki do tartaletek (można użyć też dużej formy do tarty, czy zwykłej, prostokątnej blaszki).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15 minut (powinno nabrać lekko złotego koloru).

Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wykładamy na nie przesmażone jabłka. Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15 minut.

Po upieczeniu tartaletki dobrze studzimy.

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Serek mascarpone mieszamy w oddzielnej misce, stopniowo dodajemy do niego masło orzechowe i mieszamy, aż się połączą. Wówczas dodajemy do miski ubitą kremówkę ( po łyżce) i mieszamy.

Na zimne tartaletki wykładamy po łyżce kremu śmietanowo-orzechowego, na wierzchy robimy kleksy z masy krówkowej. Dodatkowo oprószamy wiórami z gorzkiej czekolady.






















6 komentarzy:

  1. Wow, czadowe babeczki - już uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko brzmi i wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie rozumiem,
    Nakładamy masę z mascarpone i skąd konfitura i beza oraz zapiekanie. prosze o pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkradł się nam fragment innego przepisu, dopiero to zauważyliśmy, przepraszamy za wprowadzenie w błąd - już usunęliśmy zbyteczny fragment. Pozdrawiamy :-)

      Usuń