2/28/2017

2/28/2017

Spaghetti z buraka Fit&Easy z krewetkami i szpinakiem





Pozostając dalej w temacie makaronów warzywnych od Fit&Easy (fitandeasy.pl) dziś przedstawiamy Wam wersję buraczaną.



Kiedy po raz pierwszych zobaczyliśmy opakowanie buraczanych nitek o intensywnej, ciemnej barwie od razu przyszło nam na myśl skojarzenie ze spaghetti nero (barwione atramentem z mątwy). Postanowiliśmy więc nasz makaron z buraka przygotować z krewetkami, aby nie było nudno dorzuciliśmy jeszcze ser feta oraz szpinak - efekty przed Wami.

Składniki (na 2 porcje):

  • opakowanie makaronu spaghetti z buraka
  • około 20 dag krewetek mrożonych
  • około 2-3 garści świeżego szpinaku
  • około 8 dag sera feta
  • ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chilli


Wykonanie:
Krewetki wsypujemy do miseczki i zalewamy zimną wodą.
Na patelnię wylewamy około 2 łyżki oliwy, następnie dodajemy odcedzone krewetki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobną posiekaną papryczkę chilli. Podsmażamy około 3-4 minuty.
Następnie dodajemy makaron z buraka oraz szpinak. Mieszamy, następnie przykrywamy pokrywką i dusimy około 5-6 minut (w trakcie około 2 razy mieszamy). Gdy makaron osiągnie odpowiednią dla nas miękkość zdjemujemy patelnię z ognia, wykładamy potrawę na talerze. Na koniec rozkruszamy na wierzchu ser feta.
Możemy podać z kawałkiem cytryny - do doprawienia krewetek.




4 komentarze:

  1. super sprawa taki makaron buraczany! ;) nie trzeba spiralizera! i przeapetycne zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykłe zestawienie składników. Całość wygląda genialnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło, że przepis się spodobał ;-)

      Usuń