piątek, 3 lutego 2017

Stripsy (jak z KFC) z pieczonymi ziemniakami






Dziś domowy fast food. Stripsy - czyli kawałki kurczaka w chrupiącej, pikantnej panierce w asyście opiekanych ziemniaczków. Do tego pasta z awokado. Palce lizać :-)

Składniki:
Stripsy:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • około 1 łyżka sosu Hot Tabasco (lub 1 bardzo drobno posiekana papryczka chilli)
  • około 400g płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia
  • sól


Dodatki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej, aby były małe)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki w proszku ostrej
  • 1/2 papryczki chilli - suszonej lub świeżej
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 dojrzałe, duże awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz


Wykonanie.
Kurczaka kroimy na dość duże, nieregularne kawałki. Wkładamy je do miseczki, doprawiamy przyprawą do kurczaka i solą. Odstawiamy na kilka chwil.
Mąkę mieszamy z mlekiem i jajkiem - przygotowujemy ciasto naleśnikowe, ale nieco gęstsze niż na naleśniki. Dodajemy do niego sos Tabasco lub papryczkę chilli.
Do dużej miski wsypujemy płatki kukurydziane i rozgniatamy je ugniatając.
Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie panierujemy w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, na złoty kolor.

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, obgotowujemy w wodzie (około 10 minut) - powinny stać się lekko miękkie na wierzchu, ale wewnątrz pozostać twardawe. Na brytfankę wylewamy oliwę, dodajemy zgnieciony czosnek (nie trzeba go obierać), rozmaryn oraz paprykę w proszku ostrą i słodką. Ziemniaki odcedzamy, pozostawiamy na durszlaku na kilka chwil aby odciekły, potrząsamy (ważne, aby ziemniaki stały się suche), po czym wykładamy na brytfankę z przyprawami. Obtaczamy je w przyprawach, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25minut. Po upieczeniu posypujemy je solą. 

Awokado obieramy, rozgniatamy widelcem na "papkę", doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy wraz z gotowymi ziemniakami i stripsami.

 





5 komentarzy :

  1. Aż się chce jeść patrząc na te apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Chętnie schrupałabym kurczaka w takim wydaniu:d

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis - wypróbuję. Ja ze swej strony moge polecić wodę z filtra redox fitaqua-woda ta odkwasza organizm i zapobiega wielu chorobom, warto mieć zdrową wodę w domu.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka