2/24/2017

2/24/2017

Tarta z musem pomarańczowym








Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 kostka masła (200g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500ml soku pomarańczowego (wyciskanego)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • kilka bez do dekoracji

Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej ziarnka grochu. Wówczas wbijamy jajko oraz jedno żółtko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy ciastem foremkę do tarty (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia lub natłuszczoną i posypaną bułką tartą). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20-30 minut aż nabierze złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Około pół szklanki soku pomarańczowego odlewamy i rozrabiamy w nim budyń. Pozostały sok zagotowujemy. Do gotującego się soku dodajemy rozrobiony budyń, zagotowujemy. Gdy budyń zacznie wrzeć zdejmujemy go z ognia. Następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy przez około 3 minuty. Następnie dodajemy łyżkę masła, mieszamy do rozpuszczenia masła. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Całość odstawiamy do ostygnięcia.
Chłodny krem pomarańczowy przekładamy na upieczony i ostudzony spód z ciasta kruchego. Wierzch dekorujemy bezami (robimy to tuż przed podaniem, gdy zostawiamy bezy na tarcie np. na noc, bezy namiękną).








17 komentarzy:

  1. Jakie piękne zdjęcia!!!
    Dawno nie widziałam tak ładnego bloga. Oj, będę tu często zaglądać!

    Przymierzam się do zmiany aparatu, bo pracuje na dwunastoletnim staruszku. Jakim aparatem robisz zdjęcia?

    Pozdrawiam Magda (Oczytana Babeczka)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło, dziękuję za komplement.
      O tym czym i jak robię zdjęcia, możesz poczytać u Zuzi, tutaj: http://www.chilliczosnekioliwa.pl/2017/03/fotografia-kulinarna-picante-jalapeno.html
      Zachęcam ;-)

      Usuń
  2. Bajeczna! I taka słoneczna, że nie sposób się do niej nie uśmiechnąć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;-) próbujemy przybliżyć sobie nadejście wiosny ;-)

      Usuń
  3. w całym domu pachnie pomarańczą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy tartę można przygotować w formie okrągłej o średnicy 24cm ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, proporcje ciasta z tego przepisu powinny idealnie sprawdzić się w formie o tych wymiarach. Udanych wypieków! :-)

      Usuń
  5. Ciasto jest pyszne, jedno z ulubionych mojej mamy.
    Ozdobione pomarańczą również dobrze się prezentuje 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdza i smakuje, a dekoracja z pomarańczy z pewnością pięknie się prezentuje :-) Wszystkiego dobrego! :-)

      Usuń
  6. Co zmieni brak białej czekolady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poza smakiem, być może krem będzie nieco rzadszy niż z dodatkiem czekolady, ale mimo wszystko powinien stężeć i można pominąć dodatek czekolady

      Usuń
  7. Czy z tych proporcji skpadników do masy pomarańczowej wyjdzie więcej niż na samą tartę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kremu wychodzi trochę więcej

      Usuń
  8. Czy brak białej czekolady znacząco wpłynie na smak lub konsystencję kremu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poza smakiem, być może krem będzie nieco rzadszy niż z dodatkiem czekolady, ale mimo wszystko powinien stężeć i można pominąć dodatek czekolady. Jeśli chodzi o smak - z czekoladą będzie on bardziej kremowy, gładki, śmietankowy, bez niej - zdecydowanie bardziej owocowy

      Usuń
  9. Jaki wymiar blaszki/formy?

    OdpowiedzUsuń