czwartek, 9 lutego 2017

Zimowa, brzoskwiniowa tarta z ciastem francuskim






Dziś kolejna wersja iście letnich smaków, ale w zimowej odsłonie i kolejny ukłon w stronę tych, którzy latem "zamykają" owoce w słoikach bądź zamrażarce po to, by cieszyć się nimi także zimą. Kruche ciasto z dodatkiem mąki orkiszowej, przekładane słodkim, aromatycznym nadzieniem z domowej konfitury brzoskwiniowej, pod lekką warstwą z ciasta francuskiego.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 kostka masła (200g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • słoik domowej konfitury z brzoskwiń/klementynek (np. takiej jak TA)
  • opakowanie ciasta francuskiego


Wykonanie:
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i usypujemy z nich kopczyk. Na środku robimy w wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder, a także szczyptę soli. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2 godziny. 

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno foremki do tart. Robimy widelcem dziurki w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 20 minut - powinno być w zasadzie upieczone, o lekko złotawym kolorze. Na gorący spód ciasta wykładamy brzoskwinie ze słoika. Przykrywamy odpowiednio dociętym blatem z ciasta francuskiego. Ze skrawków ciasta francuskiego, które nam pozostały wykrawamy foremką gwiazdki/serduszka itp. i ozdabiamy nimi ranty tarty. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180C jeszcze około 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy, wierzch możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.







2 komentarze :

  1. Warto być zapobiegliwym dla takich letnich smaków w zimie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, zawsze zimą takie smaki wynagradzają nam cały wysiłek włożony latem w przygotowanie przetworów ;-)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka