3/13/2017

3/13/2017

Serniczki z bitą śmietaną i sosem malinowym





Witajcie. Dziś mamy dla Was przepis na słodkie serniczki z malinami. Efektownie wyglądają i świetnie smakują. A dla wszystkich, którzy zastanawiają się czasami jak robimy nasze zdjęcia polecamy artykuł u Chilli Czosnek i Oliwa zdradzamy nieco szczegółów naszej pracy.

Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • 1 jajko 
Masa serowa:
  • 1 kg sera białego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 300 g malin (my użyliśmy mrożonych)
  • 2 łyżki cukru
  • 300ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajka, cukru pudru, i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na około 40 minut. 

Przygotowujemy  masę serową. Ser mielimy przez maszynkę wraz z masłem (lub przeciskamy przez praskę). Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.

Foremkę do muffinek natłuszczamy masłem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, wykrawamy szklaneczką kółka o średnicy dna pojedynczej muffinki. Następnie wykładamy nimi foremkę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 4 minuty.
Po tym czasie wyjmujemy, wykładamy na podpieczone spody masę serową, ponownie wstawiamy do piekarnika i  pieczemy około 40-50minut w temp. 180C. 
Po upieczeniu serniczki dobrze studzimy.

Maliny gotujemy w rondelku wraz z cukrem (3 łyżkami) przez około 10 minut (jeśli są zbyt rzadkie możemy dodać około 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej).
Kremówkę ubijamy, gdy będzie juz sztywna, dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego.

Zimne serniczki dekorujemy porcją bitej śmietany. Wierzch polewamy sosem malinowym (zimnym!) i opcjonalnie dekorujemy całymi malinami.






11 komentarzy:

  1. Mmmm... Serniczki faktycznie wyglądają bardzo efektownie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tym zdjęciem zachęciliście do mnie do upieczenia serniczków w wersji mini, a nie tradycyjnej blachy z kratką na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nas to cieszy :-)życzymy udanych wypieków i smacznego ;-)

      Usuń
  3. Serniczki są przepyszne. Postanowiłam ponowić je na Świeta Wielkanocne. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy, ze przepis się sprawdził i dziękujemy za podzielenie się opinia😊 Pozdrawiamy!

      Usuń
  4. wyglądają apetycznie Czy można zrobić z gotowego sera mielonego w wiaderkach i czy może lepiej wyłożyć muffinki papilotkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowy ser w wiaderku jest rzadszy niż zmielony twaróg. Myślę, że aby użyć sera z wiaderka należałoby nieco zmienić proporcje przepisu, jeśli zostanie użyty dokładnie wg proporcji z tego przepisu obawiam się, że ciasto nie wyjdzie.
      Użycie papilotek nie jest konieczne - jeśli foremka na muffiny zostanie uprzednio natłuszczona, babeczki nie przykleją się do niej.
      Pozdrawiamy i życzymy udanych wypieków :-)

      Usuń