4/24/2017

4/24/2017

Banalnie prosta granola z płatków jaglanych







Szybka i banalnie prosta w przygotowaniu granola z płatków jaglanych, miodu, oleju kokosowego i sezamu, z dodatkiem orzeszków ziemnych. Idealnie chrupiąca doskonale sprawdzi się jako dodatek do jogurtu, owoców czy samodzielna przekąska. Dodatek sezamu i miodu sprawia, że w smaku nieco przypomina sezamki. Jeśli lubicie ten smak, na pewno polubicie także tę granolę :-)

Składniki:

  • 2 szklanki płatków jaglanych
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych (można je lekko posiekać)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego


Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki, a następnie mieszamy tak, aby miód i olej kokosowy oblepiły wszystkie suche składniki (można dodać trochę więcej miodu lub oleju).
Wymieszaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 5 minut. Po tym czasie blaszkę wysuwamy z piekarnika, granolę mieszamy łyżką, po czym ponownie wstawiamy do piekarnika na około 5-7 minut. Gdy granola nabierze złocistego koloru wyjmujemy ją z piekarnika, ponownie mieszamy łyżką, a następnie studzimy.
Gotową granolę przechowujemy w słoiku lub w papierowej torebce.






5 komentarzy: