poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Suflet czekoladowy (lava cake) z sosem z winogrona





Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki pszennej (typ 450)
  • 1/2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 120 g czekolady deserowej (+około 6-8 małych kostek)
  • 8 dag masła
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • do podania: winogrono (zamrożone), oraz sos z winogrona (przygotowujemy taki jesienią z polskich winogron- gotujemy je w proporcji 1kg winogrona/1 szklanka cukru przez około 2 godziny, następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek i pozostałości skórek, wekujemy w słoiczkach na zimę). Zamiast takiego sosu można użyć sosu z malin, jeżyn, jagód itp.


Wykonanie:
Masło łączymy z solą i połamaną czekoladą i topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka oraz żółtka ubijamy z cukrem aż do uzyskania jednolitej, puszystej, jasnej masy (około 5minut). Do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i cały czas miksując wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem. Kiedy składniki się połączą, ciasto przelewamy do wysmarowanych masłem kokilek. W środek każdej wkładamy jedną kostkę czekolady. Wstawiamy do nagrzanego do 175C piekarnika i pieczemy około 12-15min. (UWAGA: Nie przedłużamy czasu pieczenia, nawet jeśli ciasto wydaje się być niedopieczone!).
Po wyjęciu z piekarnika od razu podajemy. 






6 komentarzy :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka