4/14/2017

4/14/2017

Wielkanocny torcik czekoladowo-kawowy z bezami






Składniki (na foremkę o średnicy 18-20cm)
Na ciasto orzechowe:
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 60 g kawy cappuccino o smaku orzechowym
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na ciasto kakaowe:
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 kostki masła
  • 2 tabliczki (200g) czekolady deserowej

Ponadto:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • kilka bezików do dekoracji

 
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowujemy ciasto orzechowe: Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier,  mleko,  olej i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cappuccino, sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść gładkie, lejące ciasto. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50 minut (do "suchego patyczka").
Po wyjęciu z piekarnika ciasto strudzimy, a następnie kroimy na trzy blaty.
Przygotowujemy ciasto kakaowe: dokładnie tak samo jak ciasto z cappuccino.

Przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku mieszamy ze sobą wodę wraz z cukrem i kakao. Podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie stopniowo dodajemy śmietankę również cały czas mieszając. Na koniec wkładamy do garnuszka pokrojone na kawałki masło. Mieszamy aż się rozpuści. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 3 minuty, a następnie wrzucamy połamaną czekoladę. Znów czekamy 4-5 minut, a następnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Masę studzimy.
  
Kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy kakao, mieszamy.
Składamy ciasto: układamy na przemian blaty ciasta z cappuccino oraz ciasta kakaowego. Przekładamy kremem czekoladowym oraz kremem śmietanowo-kakaowym. Wierzch i boki ciasta smarujemy kremem śmietanowo-kakaowym, wierzch dodatkowo polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i dekorujemy bezikami.
 

 







5 komentarzy:

  1. Okazały,nieziemski,przepyszny tort:) Wspaniałych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny!
    Zrobić nie zrobię, bom leniwa, ale z jedzeniem coś czuję bym się uporała...
    ;)
    Spokojnych świat!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podziwiam warsztat. Zupełnie zapomniałam zwórcić uwagę na tort, a po to tu weszłam :D

    Pozdrawiam serdecznie
    kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny tort, idealny :) Pasowałby do naszej herbaty zaparzanej na przefiltrowanej wodzie z filtra pod zlewem w kuchni :) Herbatkę umiem zrobić ale taki tort...chylę czoła :)

    OdpowiedzUsuń